Repertoirebrochures (NL)

Componistes van Koormuziek

Verrassende muziek van vrouwelijke componisten

Vrouwelijke componisten zijn nog altijd een onderbelichte groep. Hildegard von Bingen en Fanny Mendelssohn mogen dan enige bekendheid hebben verworven, maar door de eeuwen heen hebben veel andere vrouwen interessante koormuziek geschreven, die toch zelden wordt uitgevoerd. Ken je bijvoorbeeld de madrigalen van Maddalena Casulana, de karakteristieke driestemmige liederen van Yvonne Desportes, of het mooie Ave Verum voor koor en orgel van Mel Bonis?

In de repertoirebrochure ‘Componistes van koormuziek’ komen veel van deze onbekende vrouwen aan bod. De brochure begint met een beschrijving van de positie van vrouwelijke musici door de eeuwen heen, de mogelijkheden die ze hadden om zich te scholen, de obstakels die ze tegenkwamen en de prijzen die ze in de wacht sleepten. Daarna volgen een bibliografie en een uitgebreide repertoirelijst voor gemengd, vrouwen-, mannen- en kinderkoor, uitgesplitst naar bezetting en aantal stemmen. Ook een discografie en een lijst met relevante websites zijn in de bundel opgenomen.

De brochure is oorspronkelijk in Frankrijk verschenen bij het Centre de Documentation pour l’Art Choral (Documentatiecentrum voor koormuziek) en bevat dan ook veel informatie over Franse componistes. Maar in de repertoire-index zijn ook werken opgenomen van componistes uit Scandinavië, de Baltische landen, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. Ten onrechte zijn de meesten van hen in Nederland onbekend. Dankzij deze publicatie kan je eens grasduinen in een repertoire dat hier nog niet vaak op de lessenaars is gezet en je publiek verrassen met een bijzonder concertprogramma.

 

‘Componistes van koormuziek’ kost €10,00 ( incl. verzendkosten), en is te bestellen via het Bestelformulier 
Auteur : Marie-Catherine Gourdon – Liaisons Arts Bourgogne
Oorspronkelijke titel : Ecritures de femmes, 2007
58 pagina’s
ISSN 1626-9349

Het Centre de Documentation pour l'Art Choral publiceert regelmatig repertoirebrochures met verschillende thema’s. Deze brochures hebben als doel :
 - achtergrondinformatie bieden over het betreffende onderwerp (historische, politieke en sociologische context) ;
- uitbreiden van de repertoiremogelijkheden, door middel van gespecificeerde repertoirelijsten ;
- ondersteuning bieden bij het samenstellen van concertprogramma’s.
 

Repertoire-advies

Als je meer informatie wilt over de werken die in de brochure vermeld staan, of als je op zoek bent naar ander repertoire, dan is het ook mogelijk om per e-mail advies te vragen (in Engels of Frans) bij het Centre de Documentation pour l’Art Choral, dat beschikt over een bibliotheek met meer dan 45.000 partituren. Je geeft aan wat je zoekcriteria zijn, zoals thema, taal, bezetting (vocaal/ instrumentaal), stijl en tijdperk. Dan krijg je een lijst met werken toegestuurd, voorzien van beschrijvingen en uittreksels van de partituren. Deze service is gratis. Ook kan je je aanmelden voor de nieuwsbrief via :
http://www.le-lab.info/cdac/  of centredocumentation@le-lab.info

Posté le 01/10/15